söndag 22 juli 2012

Oväntad söndag

Efter frukosten började jag diska medan mannen skulle bära ner ryggsäck och kylklampar från gårdagen till källaren. Då hör jag honom skrika att jag ska stänga av vattnet för att det är översvämning i källaren. Översvämning? Ja, en rejäl sådan. Jag förstod inte riktigt vad som väntade förrän jag gick ner för trapporna och såg det här:
Rummet är vår verkstad där det står kvar maskiner och skåp från förra ägarna. Det är det rum som är längst från tvättstugan där golvbrunnen finns. Mitt rum, där jag bl a samlar saker för att sälja på Blocket och Tradera, såg likadant ut:
Det stod ungefär 5 cm vatten överallt i källaren! Vi visste inte riktigt var vi skulle börja eller hur vi skulle få bort allt vatten så jag ringde räddningstjänsten för att fråga om de hade en vattenpump att låna ut. De hade de inte men tipsade om att köpa en vattensug på antingen K-Rauta eller Jula. Sagt och gjort, maken åkte iväg för att handla och lämnade samtidigt av dottern hos en vän så att vi kunde koncentrera oss på att sanera källaren. Det som skulle torkas ställdes ut på gräsmattan medan vi pumpade ut allt vatten från varje rum.
Efter i princip hela dagen har vi faktiskt fått bort allt vatten, och vi har slängt de sakerna som inte gick att rädda. Jag har rensat lite bland kartonger som stod på golvet (de understa var ju halvfulla med vatten) och sörjt några tavlor som också stod på golvet, och som aldrig kommer att se ut som förut även om de torkar så småningom.

Ja ja, så här i efterhand inser vi att vi ändå är lyckligt lottade som fick in rent vatten i källaren och t ex inte lerigt regnvatten vid ett skyfall. Få saker gick förlorade tack vare att maken rensade i källaren för inte så länge sedan. Vi blev dock påminda om att ta vara på våra saker och sätta upp t ex våra tavlor på väggarna istället för att ha dem i källaren. Vi har ju trots allt bott här i fyra år nu! :-)

Dagens positiva: löprundan på nästan 4 km!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar